Свечано обележена 30. годишњица оснивања Агенције за осигурање депозита.

У уторак, 17.12.2019. године у Дому Народне скупштине Републике Србије свечано је обележена 30. годишњица оснивања Агенције за осигурање депозита. Свечаности је присуствовало више од стотину званица међу којима су представници Владе, Народне банке Србије, других државних органа, међународних удружења осигуравача депозита, институција за осигурање депозита из региона и света, привредних судова, банака, друштава за осигурање и академских институција.

„Обележавање 30. годишњице Агенције у Дому Народне скупштине има јединствену симболику. Управо у овој згради, 20. децембра 1989. године донет је закон којим је основана тадашња Агенција федерације за осигурање депозита и санацију банака. Упркос многобројним трансформацијама државног уређења, банкарског и финансијског тржишта, па и саме Агенције, његог назива и делокруга, ова важна институција била је и остала један од важних носилаца финансијске стабилности у Србији“, истакао је том приликом емеритус проф. др Хасан Ханић, председник Управног одбора Агенције. Наводећи да је садашњи период стабилности финансијског система Агенција искористила за даље усаглашавање система осигурања депозита с међународним стандардима и европском регулативом, проф. др Ханић је истакао да је трајни стратешки циљ Агенције да буде још поузданији партнер свим носиоцима финансијске стабилности у Србији, да исплату осигураних износа депозита организује још ефикасније, као и да повериоцима банака и друштава за осигурање у стечају или ликвидацији обезбеди што извесније, веће и брже колективно намирење.

Вицегувернер Народне банке Србије Жељко Јовић нагласио је тим поводом да су Народна банка Србије и Агенција, у складу са својим законом дефинисаним овлашћењима и функцијама, партнери у очувању стабилности финансијског система, што се континуирано показује кроз успешну сарадњу две институције. „Ефикасан систем осигурања депозита доприноси очувању поверења депонената, али и стабилности целокупног финансијског система, о чему постоји свест у обе институције“, истакао је вицегувернер Јовић. Пред сам крај 2019. године, када се сумирају утисци и процењују резултати, намеће се закључак да захваљујући посвећеном раду Народне банке Србије на челу са гувернером Јоргованком Табаковић, не постоји бојазан за стабилност банкарског сектора као најзначајнијег дела финансијског система у Србији. Стабилност финансијског система могућа је само у условима макроекономске стабилности која је постигнута захваљујући усклађивању монетарне и фискалне политике. Више од 6 година заредом имамо стабилну и ниску инфлацију, стабилан девизни курс и девизне резерве чији ниво јача отпорност финансијског система на евентуалне потресе из међународног окружења, рекао је Јовић.

На скупу поводом јубилеја Агенције за осигурање депозита говорили су и истакнути гости из иностранства: председница америчке Савезне корпорације за осигурање депозита (FDIC) Јелена Маквилијамс, председник Извршног савета Међународне асоцијације осигуравача депозита (IADI) и гувернер Корпорације за осигурање депозита Јапана Кацунори Микунија, председник Одбора Европског форума осигуравача депозита (EFDI) и председник француског Фонда за осигурање депозита и реструктурирање банака Тјери Дисо и генерални директор руске Државне корпорације Агенције за осигурање депозита Јуриј Исајев.

Председница америчког FDIC-a Јелена Маквилијамс, именована на ту функцију прошле године на предлог америчког председника Доналда Трампа, обратила се присутнима на српском будући да је рођена Београђанка. Она је истакла да систем осигурања депозита, пре свега, штити обичне грађане. „Увек кажем да ће се богати увек некако снаћи за себе, али ако обичан човек остане без новца због тога што је његова банка отишла у стечај, неће имати средстава да подмири основне потребе.

Због тога је важан систем осигурања депозита“. Подсетивши на период економске и банкарске кризе у Србији деведесетих, рекла је да је и њена породица осетила последице немогућности повлачења депозита из банке. „Агенција за осигурање депозита постигла је много не само тиме што је обезбедила средства за исплату осигураних депонената, већ и тиме што се приликом израде законског оквира придржава општеприхваћених међународних стандарда у осигурању депозита.“

Јелена Маквилијамс са сарадницима борави у четвородневној посети Агенције за осигурање депозита током које ће бити речи о даљој сарадњи двеју институција.

Погледајте видео-снимак свечаности.