Predsednica Vlade Srbije razgovarala s predsednicom američkog FDIC-a

Saopštenje Vlade Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednicom američke savezne Korporacije za osiguranje depozita Jelenom Mekvilijams, koja boravi u Beogradu povodom obeležavanja trideset godina od osnivanja Agencije za osiguranje depozita Srbije.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, premijerka Brnabić je ocenila da je postignuta makroekonomska stabilnost uz nisku inflacliju, stabilan devizni kurs i devizne rezerve, što zajedno obezbeđuje finansijsku sigurnost građana. Takođe, kako je objasnila, stvoren je i povoljan poslovni ambijent za strane i domaće investitore, koji će imati velikog uticaja i na jačanje srpske privrede. Poslovanje i postignut dogovor o izgradnji najvećeg kampusa u Evropi američke kompanije NCR, prema njenim rečima, potvrda je ovog stabilnog poslovnog ambijenta.

Brnabić je objasnila da Vlada Srbije ulaže velike napore da obezbedi poslovno okruženje koje bi omogućilo mladim ljudima da ostanu da žive i rade u svojoj zemlji, a istovremeno olakša povratak onima koji bi želeli da se vrate u Srbiju. Kako je premijerka navela, Narodna banka Srbije je, na inicijativu Vlade Srbije, napravila Finansijski vodič za povratnike – dokument koji treba da omogući lakše informisanje i bržu integraciju naših građana koji žele da se vrate u zemlju.

Beograd 18. decembar 2019. godine